DÜNYA KUKLA GÜNÜ
ULUSLARARASI BİLDİRİSİ
21 MART 2017

1929 yılında sadece yedi farklı ülkeden kukla tutkunu bir avuç insan bu sanatı yaymak ve geliştirmek için Uluslararası Kukla Birliği UNIMA'yı kurdular. Ben ise kuklalara hayat boyu duyduğum hayranlığı tatmin etmek için UNIMA'ya 1970 yılında katıldım. Bu gün internet sayesinde dünyanın dört bir tarafından binlerce aynı fikirde insanı ulusal, politik ve dini sınırları aşarak birbirine bağlayabiliyoruz. Günün her saatinde kayıtlar, performanslar, konferanslar, dersler ve atölyeler ulaşılabilir durumda ve kimileri ise gerçek zamanlı olarak akmakta. Akademik yazılar, yayınlar ve fotoğraflar klavyeye bir dokunuşta ekranımıza gelmektedir. En olmaz hayallerimizin ötesine geçerek artan bu popülarite, kuklayla ortak bir anlayış hedefine yönelik çalışmalarda uluslararası ortakyönetimler için bize sayısız olanak sunuyor.

Kukla Dünya'nın hemen hemen her yerinde gelişti. İnternet üzerinden buluştuğumuz yüzlerce saat tutan belgeler bir çok geleneksel türleri de erişilebilir hale getirdi. UNESCO bunlardan on ikisini Somut Olmayan Kültürel Miras ilan etmiş bulunuyor. Onlar hakkında yazılı bilgi, görsel ve videolara web sitesinden kolayca ulaşılabiliyor. Kuklayla ilgili en az on farklı gelenek Asya-Pasifik Kültür Merkezi Veritabanı bölümünde görünüyor. Siteyi ziyaret edenler gösterilerin karmaşıklığı ve toplumsal köklerinin derinliklerine ulaşmak için umutla heyecanlanabiliyorlar. Kültürel farklılıkların altında yatan ortak insanlığı meydana çıkarmak için geleneksel kuklayı kullanabiliriz.

Geleneksel sanatlarda, bir gelenek diğerinden farklıdır, bu nedenle belgelemenin önemi büyüktür. UNIMA yüzlerce kukla dostunun özverili katılımıyla yaklaşık kırk yıl sonra 2009 yılında yayınlanan güncellenmiş bir "Dünya Kukla Sanatı Ansiklopedisi" ni (Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette) web sitesinde Fransızca, İngilizce ve İspanyolca olmak üzere üç dilde yayınladı. Kukla'nın tarihini klavye ile parmak uçlarımıza taşıdı. Bu da kukla koleksiyonlarına sahip ve bu sanata adanmış sayısız müzenin bize ulaşmasını sağlayan çok önemli bir araç. Bu koleksiyonlar ve kataloglara çevrimiçi olarak ulaşılabilmektedir. Kimileri üç boyutlu olarak gezilebilmekte ve eğitsel amaçlı örneklemeler sunmakta, internet iletişimi sayesinde kolaylaşan tarihin koruma altına alınması gelecekteki gelişime katkı sağlamaktadır.

Dünyanın dört bir yanından çağdaş kuklacılar, seyircilerin ve medyanın dikkatini çekmek amacıyla, internette canlı gösterilerinden bölümler paylaşmaktalar. UNIMA canlı performansları, festivalleri, konferansları ve yayınları desteklemekte ve kendi web sitesinde yer vermektedir. Başlangıçta küçük kurucu grubun hedeflediği gibi, UNIMA'nın doksanı aşkın ülkedeki ulusal birimleri farklılıklara rağmen yoğun işbirliği içindeler. Etkin iletişimin katlanarak büyümesi seyircilerimize ve bizlere giderek çok daha büyük sorumluluk yüklüyor.

Gelin dostlar, Dünya Kukla Gününü hep birlikte, paylaştığımız bu adanmışlığımızın gücüyle, şenliğimizi bizi gerçekten birleştiren internetten yayarak kutlayalım.

Nancy Lohman Staub

New Orleans, Louisiana, ABD doğumlu, Nancy Lohman Staub, Encylopédie Mondiale des Arts de la Marionnette'in planlama editörlerinden biri olarak çalıştı, bilimsel danışman olarak devam etti. UNIMA İcra Komitesi'nde Başkan Yardımcısı, Yayın Komisyonu, Araştırma Komisyonu, Kültürel Miras Komisyonu görevlerinde bulundu ve şu anda da Sosyal Adalet Komisyonunda çalışmaktadır . 1980 yılında Dünya Kukla Festivali ve UNIMA XIII Kongresi'ni Washington'daki Gösteri Sanatları Merkezi John F. Kennedy'de yönetti. Amerika'daki kukla alanını desteklemek için New York'taki Jim Henson Vakfı'nın kurulmasında danışman olarak görev yapmıştır. Amerikan Kuklacıları birliğinin başkanlığını ve UNIMA-ABD Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu . Atlanta, Georgia'daki Kuklacılık Sanatları Merkezi'nin kurucusu ve Danışma Kurulu Başkanıdır. Birçok makale ve müze kataloğu değerlendirmesi yayınladı. Louisiana'nın New Orleans kentinde çok uzun zaman önce küçük bir kukla tiyatrosunu on yılı aşkın süre yönetmiştir.

(çev. Alpay Ekler)


PEMBE KURBAĞA SAHNESİ
Büklüm sokak No: 8/11 06660 Kavaklıdere / ANKARA
Tel: +90.312 418 0298